Απαγόρευση κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου

Απαγόρευση κυνηγιού δίπλα από το Περιβαλλοντικό Πάρκο του Καλοχωρίου

Αρ. Πρωτ. 2415/25.07.08

Προς Υπουργό
- Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων

Τα τελευταία χρόνια, παρά το γεγονός ότι πραγματοποιείται μία συστηματική προσπάθεια προστασίας του περιβάλλοντος και του φυσικού πλούτου της χώρας μας, δεν είναι λίγα τα περιστατικά που σημειώνονται και που απειλούν την χλωρίδα και την πανίδα συγκεκριμένων περιοχών, όπως είναι ο υδροβιότοπος του Δέλτα του Αξιού.
Η μόλυνση του Δέλτα του Αξιού και της ευρύτερης περιοχής από μπάζα, σκουπίδια, κουφάρια νεκρών ζώων έχει υπογραμμισθεί σε προηγούμενες σχετικές κατατεθείσες ερωτήσεις προς τα αρμόδια Υπουργεία με θέμα «Δημιουργία ειδικών αποτεφρωτήρων νεκρών ζώων» (αρ. πρωτ. 1524/16.07.2008) και «Συνεχίζεται η μόλυνση των υδάτων του Αξιού Ποταμού» (αρ. πρωτ. 14356/12.06.08).
Αναπόσπαστο κομμάτι του υδροβιότοπου του Δέλτα του Αξιού, είναι και το Περιβαλλοντικό Πάρκο της Λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου, καθώς εκεί βρίσκουν καταφύγιο σπάνια και απειλούμενα είδη πουλιών. Ωστόσο, δίπλα στον χώρο που έχει διαμορφωθεί για την προστασία και την παρατήρηση των προστατευόμενων αυτών πουλιών, όπως είναι οι ψαραετοί και οι χαλκόκοτες, επιτρέπεται επισήμως το κυνήγι. Την ίδια στιγμή ανοιχτό παραμένει το πρόβλημα της λαθροθηρίας στην περιοχή, που πλήττει ακόμα περισσότερο το οικοσύστημα του Δέλτα του Αξιού.

Κατόπιν τούτων, ερωτάται ο αρμόδιος Υπουργός:

- Προβλέπεται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο μέτρα ώστε να απαγορευθεί το κυνήγι στην ευρύτερη περιοχή του περιβαλλοντικού πάρκου της λιμνοθάλασσας του Καλοχωρίου;

- Τι μέτρα πρόκειται να λάβει το αρμόδιο Υπουργείο προκειμένου να αντιμετωπισθούν άμεσα και αποτελεσματικά τα κρούσματα λαθροθηρίας που σημειώνονται στην ευρύτερη περιοχή του Δέλτα του Αξιού; Απάντηση Υπουργείου